Actueel

PAROCHIENIEUWS :

Beste Sociale Partner,

 

Komende vrijdag starten wij in het stadhuis met een extra dienst genaamd ‘Koffie & Formulieren’.

 

Wat? Een permanente dienst om burgers te helpen die een bepaalde brief niet begrijpen, moeite hebben om een formulier in te vullen of hulp nodig hebben bij een telefoontje.

Voor wie? Voor alle inwoners van Groot Halle (Lembeek, Buizingen, Halle).

Wanneer? Elke maandagmiddag en vrijdagvoormiddag zonder afspraak.

 

Bedankt om dit initiatief kenbaar te maken bij wie er baat kan bij hebben!

 

Groeten, 

 


HOEVEEL LEDEN TELT DE DON BOSCOPAROCHIERAAD?


Daarover bestaat een redelijk onconventioneel filmpje. De leden van de Don Boscoparochieraad worden om de vijf jaar verkozen. Wie dat allemaal zijn sinds de verkiezing van mei 2018? Je ziet hen nonchalant paraderen op www.parochiesinbeweging/home/parochieraad. Op die pagina kom nog veel meer te weten over hun plannen, dromen en verwachtingen. Hun eerste taak is uiteraard het bijstaan van de parochieploeg met advies, bevraging en ondersteuning. Maar ook nieuwe uitdagingen bespreekbaar maken en evalueren staan vaak op de agenda.

VERSLAG PAROCHIERAAD DON BOSCO JANUARI


Gewoontegetrouw brandt er een kaars voor mensen die een moeilijke tijd doormaken bij het begin van het nieuwe jaar, omwille van ziekte of van het gemis van een dierbare. We gedenken speciaal Frans Verbeke, eind december overleden. Met Frans nemen we afscheid van een spilfiguur in het leven en werken van onze parochie. We zullen zijn waardevolle inbreng missen.


Brief van onze kleine kapoenen Alis en Steven

Onze voorzitter en ondervoorzitter vergasten ons op een nieuwjaarsbrief. Enkele wensen hieruit: “We wensen jullie een jaar vol kleine wondertjes: een schouderklopje van wie je het niet had verwacht, een lach van een kind/kleinkind, de snelste rij in de supermarkt, alle lichten op groen op weg naar huis, een complimentje van een buur, vele creatieve, inspirerende, hoopgevende, levendige vieringen.”

Die laatste wens ging al in vervulling met de vieringen van de voorbije maand: advent, Kerstmis, Heilige Familie, Driekoningen en de beklijvende viering van de Parochieploeg.

Uit het verslag van de Parochieploeg onthouden we volgende zaken:

Elien Swinnen, onze zingevingswerker, diende een aanvraag in voor het project ‘Space for grace – van innovatie naar vitaliteit’. De oproep gaat uit van het IPB (Interdiocesaan Pastoraal Beraad). De bedoeling ervan is om plaatselijke geloofsgemeenschappen te ondersteunen – zowel financieel als administratief – om innovatieve initiatieven uit te werken, met het oog op begeestering, bezieling. Het project van Elien omvat het creëren van een plek voor jongeren tussen 12 en 40 jaar en dit op drie vlakken: een plek in de kerk, een mobiele plek waarmee ze naar scholen en festivals kan trekken en een plek rond een festival ter plaatse.

De Parochieploeg heeft enkele praktische plannen: het ontwerpen van een parochievlag. De rijke woorden die tijdens de viering van 12 januari verzameld werden zullen in deze vlag verwerkt worden.

De grote centrale tafel in de kerk zal vervangen worden door een modulaire tafel. Dit zal de mogelijkheid scheppen om zowel rond een kleine als een grote tafel te vieren of te werken. De huidige tafel zal verkocht worden.

Om mee te maken: op zaterdag 25 januari is iedereen uitgenodigd op een rustgevende sessie. Op maandag 6 april, zaterdag 26 september en zaterdag 28 november: vorming rond ‘sacramenten’, met Maria Van Doren. Op 31 mei organiseert het pastateam een Pinksterontbijt, met levering aan huis.

Op 7 november: optreden van het Gaudicantokoor uit Grimminge, samen met het Anemos saxofoonkwart, ten voordele van Buurthuis Ommekaar.

De ploegleden nemen het volgende deel van de raadsvergadering in handen.

We krijgen van de Ploeg volgende vraag mee: “Welk onderwerp is nog niet aan bod gekomen tijdens de voorbije 3 jaren in de raad en wil jij eens op tafel leggen? Over welk onderwerp dat voor jou belangrijk is en nog nooit aan bod kwam in een raadsvergadering zou jij graag de komende periode willen spreken/debatteren?”

Ieder krijgt een kaarsje mee en zoekt een plekje in de kerk om hierover na te denken. Het wordt alweer een rijke oogst waarover later meer.

Bij een hapje en een drankje worden de ideeën uitgewisseld en hiermee is de voorzet gegeven voor een vruchtbaar parochiejaar.

Nu naar huis want we moeten nog naar het Gala van de Gouden Schoen (kijken).


Anette Rimez

WAT BIEDT HET BUURTHUIS OMMEKAAR?

Op de eerste plaats is het een buurthuis, een ontmoetingsplaats in Hoogveld 1 te Buizingen. Niet alleen de koffie staat er altijd klaar. Het praatcafé heeft altijd wel iets speciaals te bieden. Maar er ligt nog zoveel meer in de aanbieding. Rondom het tweedehandsproject met meer dan 200 m² etalage is er een praatcafé, een Oxfam Wereldwinkel en het Ommekarretje, een sociale kruidenier geweven.

Zowel voor ons tweedehandsproject als voor onze Sociale Kruidenier rekenen we op giften van de mensen. Bedankt! Door uw steun kunnen wij mensen een alternatief bieden om goedkoper in levensmiddelen, kleine huisraad en kleding te voorzien. Voor een prikje kan hierdoor iedereen kiezen uit een uitermate uitgebreid en verzorgd aanbod. Bovendien is er altijd een seizoensgebonden aanbod. Zo ligt de kledij voor carnaval nu in de aanbieding. Daarnaast is er ook een afdeling van de Wereldwinkel die de Oxfam basisproducten aanbiedt. Eerlijk en heerlijk gaan hier hand in hand.

Wat kan je ons Tweedehandsproject aanbieden?

Volgende goederen kan je binnenbrengen: kleding en ander textiel, huisraad in goede staat, boeken voor volwassenen en kinderen (geen encyclopediën of oude boeken), handtassen en schoenen, DVD's (geen video's), CD's (geen LP's of casettes), speelgoed (geen fietsen), kinderbedjes, kinderparkjes, buggy's en autostoeltjes... en dit alles enkel in uitstekende staat. Elke medewerker heeft het recht om goederen te weigeren als deze niet voldoen aan de kwaliteitscriteria. Het buurthuis verwelkomt je van dinsdag tot zaterdag van 14 tot 17 uur. Van dinsdag tot donderdag is het bovendien in de voormiddag open van 9 tot 12 uur.


Wie of wat is onze Sociale Kruidenier?

Onze Sociale Kruidenier, het Omme-Karreke, heeft altijd nood aan food en non-food. Kocht je een verkeerd merk of product en de verpakking is nog ongeopend: breng het gerust binnen. Respecteer de vervaldata. Zo kan het hier een tweede leven vinden. Heb je een appelboom, een moestuin of wat anders: breng gerust de oogst die je teveel hebt in goede staat naar Ommekaar. Wil je met jouw vereniging een inzamelactie doen voor onze kruidenierswinkel: geef ons een seintje wij ontvangen je met open armen.

Onze sociale kruidenier werd erkend door Sociale Kruideniers Vlaanderen. Het Buurthuis Ommekaar werkt hiervoor samen met de OCMW's van Halle en van de omliggende gemeenten Sint-Pieters-Leeuw, Beersel en Pepingen en met een grote winkelketen. Hierdoor kunnen mensen in de zorg voor heel wat noodzakelijke levensmiddelen wekelijks terecht in het Ommekarretje op woensdag tussen 9 en 11 uur en op vrijdag tussen 14 en 16 uur.


Ommekaar zoekt kaarsresten

Nu de feestdagen achter de rug zijn kunnen de stompjes kaars die overschieten toch weer nuttig zijn. Vanaf nu en heel het jaar door kan je resten van kaarsen deponeren in het buurthuis. Deze worden ten voordele van de actie van Welzijnszorg 2020 door jongeren van de Buizingse vormselgroepen omgetoverd tot nieuwe creatieve kaarsen voor de volgende feestdagen.

Ten slotte, wie met vragen of zorgen zit, kan altijd terecht bij Jolien of haar vervanger in de sociale dienst van het buurthuis of bij een van de meer dan vijftig vrijwilligers.


Meer info via www.buurthuisommekaar.be